Ultraintervaller

IMG_2364
Utsikt från Danviksbron kl 06.15

Så har en vecka gått sedan mitt första försök med Ultraintervaller (27/2). Dvs att springa en mil var tredje timma, i upp till ett dygn. Med tanke på att jag aldrig sprungit längre än en halvmara förut hade jag målsättningen att klara iaf tre intervaller. Det lyckades jag med. (Resultaten finns här) Här kommer en beskrivning av min upplevelse följt av mina lärdomar.

Intervall nr 1: Start kl 00.00 Tid 57:11 

Jag kände mig riktigt peppad att ge mig ut. Trots detta kändes det rejält segt de första två kilometerna. Jag började direkt fundera på hur det skulle gå och hur jag i hela friden skulle palla med fler intervaller.

Det var bara att direkt börja jobba med det mentala.

  • Fokusera på här och nu istället för att bekymra mig för hur jag ska orka nästa intervall.
  • Det känns jobbigt nu, men det blir snart bättre
  • Tänka på belöningen efteråt. ”När jag är klar får jag sova” 🙂

Efter ungefär 2-3 km gick det bättre och jag hade rätt bra flyt fram tom 8 km, sen blev det segt igen.

Väl i mål var det bara att äta lite, ladda upp resultatet och gå och lägga sig en stund. Jag är dock väldigt nöjd med tiden, särskilt med tanke på att jag verkligen tog det lugnt för att spara på krafterna.

Intervall nr 2: Start kl 03.00  Tid 1:01:26

Jag gick upp 02.20 för att äta och byta om. Fick i mig en portion pasta med falukorv och lite dricka. Var ändå ute på gatan minst tio minuter före den tillåtna starttiden som var 02.50-03.10, och gjorde en mental notering om att sova tio minuter till nästa gång.

Det var kul att ge sig ut igen även om det även denna gång kändes tungt. Hela rundan följde exakt samma mönster som den första intervallen. Kämpigt 2-3 första km, bra flyt och sedan tungt sista två km. I övrigt var det roligt att se skillnaden i folkmängd och liv på Götgatan kl 00.30 och 03.30 en lördagsnatt i Stockholm. Det var lite lugnare så här dags… 🙂

Efter att jag kommit tillbaka hem så var jag rätt trött och utan matlust. Tvingade i mig någon bar och lite dricka medans jag laddade upp resultaten och kollade kommentarer från övriga deltagare på jogg.se sen vad det sängläge.

Intervall nr 3: Start kl 06.00  Tid 1:06:28

När jag vaknade 05.30 var jag rätt sugen på att sova vidare. Jag var duktigt trött. Men jag övertalade mig själv att om jag skulle jag bryta så skulle jag göra det på banan, och inte bara ge upp i förväg. Så på med kläderna bara. Hade exakt ingen matlust alls, men lyckades få i mig en bit godis på vägen ut.

Eftersom jag kände mig rätt sliten bestämde jag mig för att lägga om rutten så att jag enkelt skulle kunna ta en buss tillbaka om det skulle behövas. Så istället för en ”runda” så fick det bli en ”fram-o-tillbaka”-sträcka istället.

Väl ute gjorde sig tröttheten, både i huvudet och benen, snart påmind. Det kändes riktigt segt redan från start och jag fick jobba mycket mentalt. Peppade mig själv med genom att dela in milen i 2x5km, påminna mig själv om att ”en kilometer orkar man alltid”. Sen är det bara några till, osv. Jag kämpade på till vändpunkten där jag tvingade i mig en halv Twix-bar innan jag fortsatte hemåt. Det gick även om det var segt. När jag till slut tagit mig igenom den tredje intervallen och klockan var strax efter sju på morgonen var jag duktigt sliten och bestämde mig för att det fick räcka med tre ultraintervaller. Jag hade nog kunnat släpa mig igenom en intervall till, men jag bestämde mig för att inte försöka. Mest pga noja för att bli sjuk efteråt. Inte så sugen på en influensa kan man säga…

Så jag petade i mig andra halvan av Twixen och laddade upp resultatet innan jag gick till sängs. Efter att jag sovit ett par timmar hade matlusten kommit tillbaka och jag åt en jättefrukost. Sen fortsatte jag att äta hela dagen. Det var länge sedan jag var så hungrig…

På eftermiddagen blev det en promenad i solen för att ”jogga ner”, och det kändes att jag var rätt mör i benen. Men återhämtningen gick på det hela taget ganska bra.

IMG_2361
Utsikt från Danviksbron kl 06.15

Sammanfattning

Jag kan konstatera att Ultraintervallerna var mycket lärorika. Ur flera perspektiv. Både rent fysiskt, att springa så långt (har hittills som längst sprungit en halvmara). Men det faktum att starten gick kl 24 på fredagskvällen gjorde ju att man var trött i både hjärna och kropp redan från början. Det var liksom motigt redan vid start… 🙂 Helt klart nyttigt att få träna på den mentala biten också.

Som jag beskrivit ovan fick jag direkt nytta av tipsen från Ultrarunner-poddens avsnitt ”How bad do you want it”, om hur mentala begränsningar påverkar fysiska prestationer, som jag lyssnat på några dagar tidigare. (På bloggen Barefoot Sweden finns en bra sammanfattning på svenska.)

En annan viktig lärdom var svårigheten att äta tillräckligt. Jag åt pasta både före första och andra intervallen. Men efter den andra milen var det stopp. Jag hade ingen matlust alls. Fick tvinga i mig nån bar och lite godis. Pga kylan kände jag mig inte heller törstig, så att få i sig kalorierna den vägen gick inte heller något vidare. Här finns helt klart något att träna på framöver. Både att lära sig konsten att äta tillräckligt och att faktiskt börja äta i tid. Hur gör du?

Efter att jag kommit i mål efter den tredje intervallen vid sjutiden på lördagsmorgonen och sovit ett par timmar var det däremot inga problem. Sedan åt jag som en häst hela dagen…

Utöver lärdomarna var det faktiskt ett riktigt kul träningspass. Delvis för möjligheten att se Stockholm på natten och tidig morgon. Men särskilt peppande var det också att veta att det fanns, åtminstone några fler, galningar som tillbringade sin lördagsnatt på samma sätt som jag. Möjligheten att följa deras prestationer och kommentarer via nätet var också riktigt kul!

Så chansen är nog stor att det blir en repris i november. Då siktar jag på fem Ultraintervaller!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s