Ultravasan 45 -lopprapport

Så kom den till slut. Dagen före ultradebuten.

Gick tidigare från jobbet för att Å och jag skulle hinna upp till Mora och nummerlappsutdelningen. På vägen stannade vi för middag i Hedemora där vi av en slump hittade restaurangen En & en halv kök & bar. Det visade sig vara en riktig lyckträff! Efter pastaladdningen de senaste dagarna var jag var sugen på kött. Och det fanns på menyn. Rikitigt bra kött tom! Jag åt en fantastisk Entrecôte som var det möraste kött jag ätit på länge. Jag kan verkligen rekommendera ett stopp om någon har vägarna förbi Hedemora vid middagstid. Hursomhelst, enligt mina beräkningar skulle vi, även med middagsstoppet, hinna fram till Mora före kl 21 då nummerlappsutdelningen stängde. Trodde jag. Det visade sig nämligen att jag läst fel, utdelningen stängde redan kl 20 så det blev till att ställa om förväntningarna och sikta på att vara i god tid till starten i Oxberg på lördag morgon istället.

Väl framme i stugan i Sälen så gjorde jag de sista förberedelserna inför loppet, valde kläder, packade ryggsäcken etc, innan det var dags att sova. [Jag föredrar att bära med mig egen dricka så att jag kan dricka lite när jag vill, istället för att vara tvingad att dricka vid kontrollerna. Och eftersom ryggan varit med på alla långpass under säsongen har jag vant mig vid den och tänker inte ens på att den är med.]

Klockan ringde strax före sex på morgonen och jag tänkte på alla som skulle springa 90km och redan hade varit ute på banan i snart en timma. Jag var inte avundsjuk kan jag säga 🙂 Det blev gröt o kaffe till frukost och en sista koll att allt var med innan vi satte oss i bilen för att åka till Oxberg. Kom fram strax före 08.00, helt enligt planen! Det var redan en hel del folk på plats men inga problem att hinna hämta ut startkitet, det verkade som om de flesta löparna hade haft bättre koll på öppettiderna än jag…

Att värma upp genom att springa lite innan man ska springa lugnt i uppåt sex timmar kändes meningslöst så istället promenerade vi runt startområdet för att ändå få röra lite på benen och få tiden att gå innan det var dags att nåla fast lappen och göra sig redo för start. Det var bara 11 grader men skulle bli uppåt 17 längre fram på dagen så jag tvekade lite inför om jag skulle köra kort- eller långärmad tröja. Valde iaf till slut en långärmad.

vtecken
Taggad och klar för start. Foto: Å Timan

Nu är det bara minuter kvar till start och stämningen stiger i startfållan. Alla verkar glada och taggade att ge sig iväg. Nedräkning. Fem, fyra, tre, två, ett, och så går skottet. Folkmassan börjar röra sig framåt och en känsla av glädje och förväntan stiger i kroppen. Lite kosläppsvibbar faktiskt. Jag försöker tänka på att hålla ner farten och inte bli för ivrig. Det är ju rätt långt kvar…

start
Startskottet har gått! Foto: Å Timan

Efter en stund börjar jag känna mig  varm och kavlar upp tröjärmarna. Tittar samtidigt på klockan och konstaterar att jag bara sprungit 600m och redan ångrar valet av den långärmade tröjan. Rutinerat…

Det är tätt mellan avståndsmarkeringarna, som både anger sträcka kvar till nästa kontroll och hur långt det är kvar till Mora, och jag fokuserar på avståndet till den första officiella kontrollen som ligger i Oxberg efter 17km. Vägen dit går bra och är ganska händelselös. Jag småpratar lite med några andra löpare, stannar och tar bort en sten ur skon, men tuggar mest bara på och försöker hålla ett lugnt tempo. Väl framme i kontrollen efter 1h:42min, nappar jag åt mig lite dricka och två bullar som jag trycker i mig på vägen. Passar också på att beundra de gigantiska tankarna som funktionärerna använder för att blanda sportdryck  i. Försöker ta en bild på underverken, men telefonskärmen är fuktig efter regnet så jag lyckas inte få upp skärmlåset. Knatar vidare och spanar efter Å som jag till slut hittar lite längre fram. Får en snabbkram och ett lycka till innan jag lubbar vidare. Konstaterar att det är bara är 9 km till Hökberg, och tänker att ”det är ju ingenting”.

Efter ytterligare några kilometer hamnar jag i en svacka och börjar tycka att det känns segt. Pratar med en glad medlöpare som sprungit sträckan förut och som glatt kungör att ”det brukar gå lätt fram till Hökberg”. Jag avstår från att tala om att det inte alls går ”lätt”, utan biter ihop och säger nåt i stil med ”ok, vad skönt!” och gnuggar vidare.

skylt
Det gäller försöka se fräsch ut på bild… Foto: okänd medlöpare

Tar mig upp ur svackan och har bara någon kilometer kvar till Hökberg när den kommer. Krampen. Som ska bli min följeslagare de sista 20 kilometrarna till Mora…

Just nu känns den inte så farlig, och den avtar när jag går uppför den sista backen mot kontrollen i Hökberg dit jag kommer efter 2h:48min. Jag stannar till vid matkontrollen och fyller på vätskeblåsan, äter två pannkakor med sylt (gott!), chips och dricker lite cola. Ser en massör rakt framför mig som tar hand om någon som alls inte ser pigg ut. När britsen blir ledig passar jag på att få mina quadriceps behandlade. Skönt! Det känns faktiskt bättre när jag lämnar massören och kontrollen bakom mig och tar sikte på Eldris, 10km bort. På väg ut från Hökberg träffar jag Å igen. Ny kram och uppmuntrande ord innan jag fortsätter.

Nästan direkt efter Hökberg kommer en ganska skaplig nedförsbacke. Inte bra alls för lårmusklerna och det börjar krampa rejält. Gör ett försök att stretcha men känner direkt att det börjar dra i baksidorna istället. Hittar någon slags halvhukande position som gör det möjligt att sträcka ut framsidan lite grand utan att det börjar dra någon annanstans. När krampen avtar börjar jag springa igen. Kommer ett par hundra meter men sedan är det dags igen. Får gå en bit tills det släpper, sen springer jag så långt det går, går igen osv. Så här håller jag på. Tar mig efter 4h:17min fram till Eldris där jag får i mig lite blåbärssoppa och fyller på vätskeblåsan igen. Passar också på att uträtta lite toalettbestyr innan jag fortsätter. Bara nio km kvar till Mora!

Trots att jag fortfarande känner mig ganska fräsch i både huvud och kropp är benmusklerna döda. Jag kan bara springa korta sträckor tills smärtan av krampen tvingar mig att gå en bit, och när det släpper springer jag en bit igen. Efter ca 38-39 km börjar illamåendet komma och matlusten har försvunnit helt. Försöker äta en energibar, men får inte i mig en tugga. Det smakar inte bra alls.

Ungefär två km före Mora står Å och hejar igen. Hon undrar om jag vill ha något, men nu vill jag bara komma i mål. Känner mig sliten och tom. Kommer till in på någon slags motionsspår och börjar förstå att målet närmar sig.  Springer och går om vartannat. Löpsträckorna blir kortare och kortare. Gångavsnitten längre och längre. Rundar en idrottshall (tror jag) och fortsätter framåt. Nu är det nära!

En nedförsbacke, en träbro. Nu ser jag gatan som måste vara målrakan. Tänker att jag vill springa sista biten över mållinjen och går därför sista hela sista biten upp mot Zorn-muséet. Har riktigt ont i musklerna nu. Kramp i både lår och vader. Svänger till vänster in på målrakan och börjar springa lite försiktigt. Ser målportalen som jag sett så många gånger på TV och drabbas av något slags känslosvall och börjar nästan gråta.

måltrött
Trötta ben efter målgången. Foto: Å Timan

Tyvärr hinner jag inte många meter förrän krampen kommer tillbaka i båda benen, men jag tänker att jag SKA springa ända in i mål. Krampen i vänstra vaden gör att jag inte kan springa med ett normalt steg, utan jag får släpa vänsterbenet efter mig. Med något slags kråkhopp-stil lyckas jag i alla fall till slut korsa mållinjen efter 5h:37min:21s.

Jag gjorde det! Jag är en ultralöpare!

medaljkille
En nybliven ultralöpare någon timma efter målgång. Foto: Å Timan

Ett stort tack till arrangörerna och alla fantastiska funktionärer och medlöpare. Ni gjorde Ultravasan till en fantastiskt rolig upplevelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s